SCHROTH METODA, metoda nazvana po Katharini Schroth, priznata je u svijetu kao najcjelovitija metoda u kineziterapiji skolioza i ostalih deformacija kralježnice.

Koristeći specifične vježbe i korektivne tehnike disanja, nastoji ispraviti sve nepravilnosti kralježnice. Rezultat je smanjenje bolova, usporavanje ili zaustavljanje zakrivljenosti kralježnice, povećana mobilnost kralješnice i posturalna stabilnost, poboljšanje srčano-plućne funkcije, povećanje samopouzdanja.

Nepravilno držanje (loša postura) danas je sve učestalija kod djece. To nam govori o nepovoljnom opterećenju mišića odgovornih za pravilan stav. Ukoliko zanemarimo takvo stanje,  dolazi do kontinuiranog  disbalansa, koje može dovesti i do pravih deformiteta.

Nastanku skolioze prethodi skoliotično držanje. To je faza u kojoj su vidljive promjene na tijelu (podignuto jedno rame, lopaticu, uži struk  s jedne strane…), ali još nije došlo do koštanozglobnih promjena. Ukoliko sa tretmanom započnemo u ovoj fazi, moguće je u potpunosti korigirati nastale promjene.

Ukoliko se ne zamijeti i ne tretira skoliotično držanje, kontinuirano pogrešno opterećenje dovodi do pogoršanja, i skolioze. Cilj terapije u ovom trenutku postaje  zaustaviti progres, kako ne bi došlo do potrebe za operativnim zahvatom. Ukoliko je skolioza velika, možda će u plan terapije biti potrebno uključiti i nošenje ortoze.

Kako izgledaju vježbe?

Vježbe se odabiru i  izvode individualno, sa licenciranim Schroth terapeutom. Potrebno je procijeniti držanje djeteta i tip skolioze te prema tome odabrati najprikladnije vježbe su za konkretno dijete. Vježbe se izvode u raznim položajima: ležećem, sjedećem, klečećem, stojećem. Izvode se bez pomagala i sa pomagalima: velika lopta, trake, švedske ljestve. Kako bi naučili pravilno izvoditi vježbu  vježbe se provode pred ogledalom  uz kontrolu i napomene terapeuta. Same vježbe uključuju  i takozvano trodimenzonalno disanje, odgovorno za kompletnu korekciju skolioze u sve tri dimenzije

Što će se dogoditi ako se skolioza ne liječi?

Krivulja se može nezapaženo povećati tijekom godina rasta. Što  je ranije došlo do pojave skolioze, mogućnost progresa je veća. Umjerene i teške krivulje mogu se povećati i u odrasloj dobi. Neke krivulje mogu se povećati tijekom trudnoće i nošenjem malog djeteta uvijek na istoj ruci. Teška bol, fizička deformacija i artritis mogu se pojaviti tijekom srednje životne dobi.
Rano otkrivanje i djelovanje važno je za zdravlje u budućnosti.