Snaga vode


 

snaga vodeLjudski organizam može tjednima preživjeti bez unosa hrane, ali samo nekoliko dana bez unosa vode. Razlog je taj što se čovjekovo tijelo sastoji uglavnom od vode, a sadrži je više od 60%. Prema školskoj medicini, voda služi samo kao otopina i sredstvo za prijenos tvari, dok prema znanstvenoj medicini voda je neophodna za sve važne procese koji se događaju unutar tijela: cirkulaciju krvi, probavu, odstranjivanje štetnih tvari itd. I dok su znanstvenici tražili uzroke mnogih neinfekcijskih oboljenja, nedostatak vode u tijelu kao mogući uzrok važio je kao nemoguć.

Iranski liječnik Fereydoon Batmanghelidj bio je prvi koji je povezao niz kroničnih oboljenja sa nedostatkom vode u tijelu. Istraživanje koje je proveo na oko 3000 osoba oboljelih od čira na želucu pokazalo je da  je moguće izlječenje istog samo s pomoću vode. Migrene, probavne smetnje, crijevne tegobe, reumatska oboljenja, nepravilan rad srca, bolove u donjem dijelu leđa i u nogama ovaj liječnik ne smatra simptomima određenih bolesti već posljedicom nedostatka vode u organizmu.

Bolesti uzrokovane nedostatkom vode
Preporuka dr. Batmanghelidja glasi: pri svakom oboljenju provjerite da li je možda uzrok bolesti samo nedostatak vode u organizmu, a tek nakon toga potražite druge mogućnosti i terapije, jer, dokazano je da se naše tijelo od rane odrasle dobi neprekidno isušuje, a razlog tome je što čovjek sve manje postaje svjestan žeđi. Osim toga, veći je i postotak stresa,  koji jako povećava potrebu našeg tijela za vodom. Da bi se učinak izjednačio, treba povećati unos vode.
Kronični umor i iscrpljenost također mogu biti posljedica nedostatka vode u tijelu. Pri razgradnji ugljikohidrata u šećer, bjelančevina u aminokiseline, te masti u masne kiseline nastaje energija. Pomoću vode, naš je metabolizam u stanju stvoriti desetostruko veću energiju od postojeće. Zbog nedostatka vode, tijelo vodu potrebnu za  opskrbu mozga najprije uzima iz stanice, a potom iz unutarnjih organa. To je vidljivo po boji urina, što je urin tamniji, to je veći nedostatak vode. Glavobolje, pečenje očiju i nedostatak koncentracije samo su posljedice nedostatka vode

Najmanje dvije litre vode dnevno
Tijekom dana organizam gubo oko 2,5 litre vode, a kod fizičkih napora ili velikih vrućina, čak 1 litru tijekom 1 sata – pa vodu treba svaki dan uzimati u količini od najmanje 2 litre. Pri tome se ne smiju s vodom poistovjećivati tekućine kao npr. kava, pivo, vino, limunada ili sokovi. Dnevno treba uzimati najmanje 2 litre tzv. prazne tekućine jer je ona potrebna organizmu za prijenos hranjivih tvari i u vodi topivih vitamina. Prazne tekućine su samo obična i mineralna voda te biljni čajevi, pa sve ostale tekućine nisu i ne mogu biti nadomjestak za vodu.
Alkoholna pića i pića sa dodatkom kofeina tijelu često oduzimaju više vode nego što dovode u tijelo. Tako npr. sadržani kofein iz kave, čaja ili coca-cole djeluje poražavajuće na središnji živčani sustav i uzrokuje učestalo mokrenje koje isušuje tijelo. Postoji čak i ovisnost mnogih ljudi o industrijski proizvedenim sokovima, a djeca protiv žeđi umjesto vode, sve više koriste razne limunade, sokove i coca-colu. Sklonost prema okusima tih napitaka dovodi do toga da je želja za vodom sve manje prisutna – čak i onda kada ne postoji mogućnost pijenja sokova.

Voda odstranjuje otpadne tvari iz tijela
Pogrešnim načinom prehrane, kao što su npr. premasna hrana, previše bijelog šećera i brašna, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti i stres utječu na nastanak neusklađenosti unutar kiselina i baza (lužina), što dovodi do nastanka otpadnih tvari. Tijekom odstranjivanja otpadnih tvari iz tijela dolazi do povećanog rada jetre, bubrega, crijeva i limfe, što zahtijeva sve veći unos vode. Najprikladniji je unos čaše vode sa sokom od limuna, svakih sat vremena. Jer, flavonoidi  i vitamin C iz limuna pospješuju odstranjivanje otpadnih tvari iz tijela.

Iz knjige dr. F. Batmanghelidj:
Vaše tijelo vapi za vodom